MUZEUL DE ARTĂ VIZUALĂ DIN GALAȚI

                                               

 

Trecut                                              Prezent                                        Viitor

Screenshot_4

     Muzeul de Artă Vizuală din Galați este primul muzeu de artă contemporană românească din țara noastră (și singurul până în 2002, când se înființează la București), ce a fost conceput să prezinte cele mai noi tendințe ale artei plastice.

Screenshot_5Inaugurat în anul 1967, muzeul deține în patrimoniu creații de artă românească din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și din secolul XX ale unor artiști precum Teodor Aman, Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu, Nicolae Tonitza. De asemenea, cuprinde creații ale unor reprezentanți ai avangardei românești printre care Victor Brauner, M.H. Maxy, Mattis-Teutsch, Marcel Iancu, Irina Codreanu sau Milița Petrașcu, precum și lucrări ale artiștilor care formează o punte de legătură între prima și a doua jumătate a secolului XX: Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu, Ion Țuculescu, Henri H. Catargi, Rudolf Schweitzer — Cumpăna, Camil Ressu.

Screenshot_6

     Inițial, la înființarea sa în 1956, cuprindea în jur de 150 de lucrări ale unor artiști din toate perioadele. Patrimoniul său s-a îmbogățit substanțial, astfel că la inaugurare, în anul 1967, cuprindea peste 850 de opere. Atunci a fost instalat în clădirea fostului Palat Episcopal, monument de arhitectură, situat pe strada Domnească și și-a schimbat și profilul, devenind muzeu de artă modernă și contemporană.

     Mai târziu, în anului 1973 s-a intitulat Muzeul de Artă Contemporană, iar din 1991 și-a schimbat titulatura în Muzeul de Artă Vizuală. Din noiembrie 2013 acesta s-a mutat la parterul unui bloc de locuințe, pe strada Tecuci, la numărul 7, după ce clădirea Palatului Episcopal a fost retrocedată Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Din tomna anului 2018 au început lucrările la noua clădire care va fi sediul muzeului, aceasta fiind construită în zona Parcului Rizer. Proiectul grandios, a primit premiul Ordinului Arhitecților din România, iar autorul lui, arhitectul Dan Ujeucă, consideră noua clădire un element care va atrage turiști, pe o parte datorită interesului pentru artă, iar în al doilea rând pentru aspectul futurist al clădirii: un corp central, cilindric, cu acoperișul – luminator, ușor înclinat spre est, ca o uriașă mansardă, sprijinita de pereții circulari, din placaj ceramic, opaci, cu înălțimi de peste 20 m, cu 4-5m înălțime fiecare etaj și o suprafață de aproape 3000 m2. Scopul muzeului este să devină un complex de arte vizuale, unde, lângă tablouri, statui, instalații de artă să existe spații pentru ateliere, spații largi pentru privit arta și pentru odihna privitorului, spații pentru proiectare film, organizare spectacole de lumini, depozite pentru sculptură, pictură, grafică și artă decorativă Această nouă clădire va fi finalizată în anul 2020.

     În prezent, cele aproximativ 150 lucrări (dintr-un total de 6000 lucrări) de lucrări, expuse în spațiul muzeului, reprezintă doar o selecție dintr-un vast patrimoniu completat adesea cu un patrimoniu virtual, din atelierele artiștilor contemporani, cultivați cu consecvență în cele aproape cinci decenii de existență ale acestui lăcaș de cultură.

Screenshot_7.png

Cea mai însemnată parte a colecțiilor muzeului o constituie operele realizate după anul 1967, fiind reprezentate creații ale unor personalități de renume ale picturii și sculpturii contemporane românești precum: Horia Bernea,  Ion Sălișteanu, Ion Alin Gheorghiu, Marin Gherasim, Teodor Moraru, Octav Grigorescu, Ștefan Câlția, Ion Irimescu, Vida Geza, George Apostu, Ovidiu Maitec, Napoleon Tiron. Lucrările acestora au o valoare recunoscută atât pe plan național, cât și internațional.

Screenshot_8Cea mai însemnată parte a colecțiilor muzeului o constituie operele realizate după anul 1967, fiind reprezentate creații ale unor personalități de renume ale picturii și sculpturii contemporane românești precum: Horia Bernea,  Ion Sălișteanu, Ion Alin Gheorghiu, Marin Gherasim, Teodor Moraru, Octav Grigorescu, Ștefan Câlția, Ion Irimescu, Vida Geza, George Apostu, Ovidiu Maitec, Napoleon Tiron. Lucrările acestora au o valoare recunoscută atât pe plan național, cât și internațional.

Cu o structură extrem de dinamică, muzeul organizează o serie de expoziții, micro-expoziții, manifestări cu publicul (concerte, dezbateri, expuneri pe teme de artă, lecții de istoria artei, proiecții de filme), simpozioane, tabere de creație și alte programe menite a promova cele mai semnificative orientări din arta contemporană românească în țară și peste hotare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s