MUZEUL ISTORIEI, CULTURII ȘI SPIRITUALITĂȚII CREȘTINE DE LA DUNĂREA DE JOS (PALATUL EPISCOPAL)

 

          Construit în perioada 1897-1900, după planurile arhitectului Toma Dobrescu. Palatul avea 30 de camere, mansardă și pivnițe și sobe care foloseau lemn. Gradina bogată adăpostea numeroși pomi fructiferi din diferite specii, vie pe rod și migdali din Orient și aclimatizați la noi. Între anii 1965 și 2014 a funcționat ca și Muzeul de Artă Vizuală.

      Palatul Episcopal este o clădire impunătoare, cu front lung şi două aripi perpendiculare, în formă de π grecesc. La parter era biroul de lucru al Episcopului, un salon de primire, sufragerie mare pentru mesele oficiale şi o altă sufragerie zilnică, dormitorul Episcopului cu anexe, precum şi bucătăria palatului, cu cămări de alimente. Lângă birou este un hol larg, care corespunde uşii principale de intrare şi scării de onoare, cu trepte de marmură, ce face legătura cu etajul. În dreapta holului erau birourile părinţilor consilieri, o sală de şedinţă, birourile funcţionarilor cancelariei episcopale şi sala Consistoriului. Mai existau camere de serviciu şi ieşiri în curte.

       Etajul era împărţit în trei părţi: în stânga erau camerele pentru oaspeţi, un hol, apoi dormitoare, saloane şi o sală lungă de mese, toate rezervate familiei regale; în partea dreaptă erau locuinţa Arhimandritului de scaun şi camere pentru oaspeţi. La demisol erau locuinţele grădinarului şi bucătarului, precum şi camera în care locuiau nepoţii Episcopului. Clădirea a fost deteriorată în urma cutremurului din anul 1940, dar Episcopul Chesarie Păunescu a reuşit să strângă fonduri şi să o consolideze în următorii doi ani. Din 2014 devine Muzeul istoriei, culturii și spiritualității creștine de la Dunărea de Jos, cu ajutorul unui proiect cu fonduri europene. În muzeu sunt organizate numeroase expoziții de icoane, cărți vechi, artă, etnografie (costume populare din zona Galați – Brăila, obiecte din gospodăria țărănească tradițională), se organizează ateliere de restaurare și programe educaționale pentru copii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s