TURNUL DE TELEVIZIUNE

 

Screenshot_13

Turnul de Televiziune a fost inaugurat în anul 1968 și a devenit un simbol al orașului Galați, fiind o construcție unică în România. Având o înălțime de 110 metri, turnul este format dintr-o coloana înaltă, în interiorul căreia se afla ascensorul ce face legătura cu partea superioară, o construcție modulară, circulară, structurată pe 3 etaje.

           Restaurantul ,,Perla Dunării” funcționeazăatât la baza turnului (o capacitate de 220 locuri), cât și la primul etaj, la înălțimea de 86 de metri, remarcându-se prin diferența de nivel ce le separa, deplasarea cu liftul între cele două durând 1 minut și 20 de secunde. Cu o capacitate de 84 de locuri, restaurantul din partea superioară oferă o imagine panoramica asupra frumuseților orașului și a peisajului dunărean, de la confluența Siretului și până la vărsarea Prutului în apele fluviului, evidențiind inclusiv malul dobrogean, oglinda Brateșului și conturul discret al Combinatului Siderurgic, ce se pierde în zare.

           Celelalte două etaje cuprind relee și instalații de televiziune și pentru transmiterea și captarea undelor, precum și un centru de informații privind securitatea națională și date meteorologice.

           Deși a fost inițial construit cu scop strategic și militar, pentru radiocomunicații speciale, dar și pentru supraveghere și control în Estul și Sudul României, esențial în perioada comunistă, Turnul de Televiziune, de la nivelul norilor, oferă noi perspective, trasee de dezvoltare și redescoperire a orașului Galați. Puține orașe au astfel de turnuri înalte ce adăpostesc restaurante și oferă priveliști deosebite. Pot fi amintite turnurile din Toronto (Canada), Berlin (Germania), Tallinn (Estonia) sau Tampere (Finlanda). La mici adieri ale vântului turnul se mișcă, dar, chiar și în caz de cutremur, este sigur, deoarece este construit din fire de beton și are o fundație de peste 40 m.

Screenshot_12.png

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s