TABARA DE SCULPTURA IN METAL MUZEU IN AER LIBER

 

      Ideea amplasării unor sculpturi metalice la Galați a venit din partea Uniunii Artiștilor Plastici și a autorităților locale pentru a îmbunătăți zestrea artistică a orașului cu lucrări de sculptură monumentală cu material definitiv. Venea ca o necesitate a vremii, zone mai îndepărtate ale țării erau îmbogățite cu sculpturi care utilizau materialele locale: la Măgura Buzăului s-a ales piatra, la Sibiu și Medgidia – ceramică, la Arcuș și Săliștea Sibiului – lemnul, iar la Galați, profitându-se de prezența Șantierului Naval și a Combinatului Siderurgic, doi giganți metalurgici, s-a optat pentru fier.

     Ar fi fost costisitor să se folosească fierul în al oraș, Galațiul având acest avantaj al vremii. Între 1976 și 2017 au fost organizate 7 ediții ale taberei de sculptură în metal. Prima, organizată în 1976, a debutat în august când la Galați au venit 10 sculptori tineri, recunoscuți la nivel național, care au reușit într-o lună, cu ajutorul muncitorilor calificați și cu dotări tehnice deosebite pentru timpul respectiv, să înnobileze metalul, realizând din elemente sudate și tăiate forme cu valențe plastice uimitoare.

     Compozițiile sunt lucrări abstract decorative de proporții deosebite, unele peste 15 m înălțime, fixate pe postamente de beton și vopsite în culori de gri, roșu, galben, albe, pentru protecția împotriva ruginii. A rezultat astfel un muzeu în aer liber ce oferă o panoramă unică a peisajului fluvial dunărean, un punct – loc de atracție vizuală pentru bătrânul port. Vernisajul primei ediții a avut loc pe 12 septembrie 1976, participând artiștii, autoritățile locale și populația orașului. Primele lucrări au fost amplasate spre est, spre Palatul Navigației, 10 artiști lucrând fierul pentru creații metalice care să înfrumusețeze malul Dunării și să bucure ochiul atât de pe mal, cât și de pe Dunăre. Primele trei ediții s-au desfășurat pe faleza Dunării, nu demult amenajată și care oferea un spațiu cu o deschidere deosebită: spre oraș, dar și spre fluviul Dunărea.

     În 1976 au fost amplasate: Ecran (sculptor Istvan Gergely), Narcis (sculptor Gheorghe Turcu – nu mai există), Ziua și noaptea (sculptor Vasilica Marinescu – Kasnovschi), Capriciile Ielelor (sculptor Elod Koksis), Solid – Fluid (sculptor Alexandru Marchiș), Pasărea apelor (sculptor Silviu Catragiu), Tentativă (sculptor Constantin Popovici), Evoluție (sculptor Bella Crișan), Septenarius (Ingo Glass), Fisiune (Nicolae Șaptefrați).

     În 1977 au fost amplasate: Vântul și Valul (sculptor Ernest Kasnovschi), Icar (Aurel Olteanu Stanca), Chemarea Zborului (sculptor Silviu Catargiu), Confluențe (sculptor Manuela Siclodi), Receptor/Ecran (sculptor Dan Covataru), Poarta orașului (sculptor Gheorghe Terescenco), Spațiu de joacă vegetal (sculptor Tiberiu Bențe), Tatăl și Fiul (Gheorghe Apostu), Fructul Soarelui (sculptor Gheorghe Apostu), Amfiteatru (sculptor Mihai Istudor).

     În 1991 sunt amplasate pe faleză doar Suflet pe ape sau Om (sculptor Aurel Vlad), Facerea (sculptor Manulela Siclodi – nu mai există), Zidire (sculptor Liviu Russu) și Piramida Soarelui (sculptor Ingo Glass). Celelalte sunt amplasate în oraș în zona Bulevardului Brăilei sau în parcuri: Veșmânt (autor Sergiu Dumitrescu), Lecție de odihnă (sculptor Gheorghe Marcu), In memoriam (sculptor Silviu Catargiu), Cetatea (sculptor Marian Zidaru).

     În 1995 sunt sculpturile amplasate în zona bulevardului Cloșca, spre Valea Țiglinei, în parcul amenajat, Parcul Cloșca: Condur (sculptor Anton Constantin Sevtov), Trecerea în lumină (sculptor Sergiu Dumitrescu), Pasul Acrobatului (sculptor Darie Dup), Incinta (sculptor Mircea Spătaru), Libertate (sculptor Gheorghe Terescenco).

    În 2012 au fost amplasate sculpturile în zona facultății Dunărea de Jos: Dinamica sufletului (sculptor Relu Angheluță), Instrument pentru ascultarea timpului (sculptor Mihaela Brumar), Neuronul Împăratului (sculptor Eduard Costandache), Rădăcini spre înalt (sculptor Sorina Fădor – Vădeanu).

    În 2016 a fost organizatăă cea mai tânără dintre edițiile taberei de sculptură, participând tineri sculptori din România și Republica Moldova: Valentin Vârtosu, Denis Brânzei, Sorin Purcaru, Nicolae Popa, Laurențiu Moroșanu, Liviu Mocan, Gheorghe Terescenco, Cătălin Bădărău.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s